PEČENÁ ZELENINA S VŮNÍ EXOTIKY

Taky pravidelně zažíváte pocity paniky před otevřenou lednicí, či špajzkou a hlavou se Vám honí otázky jako: „Nevím, co mám zase vařit. Vůbec nic mě nenapadá a z toho, co tu je už vůbec…“
A pak přijde ten momentální nápad… 
…a začne improvizace!

PEČENÁ ZELENINA S VŮNÍ EXOTIKY

  • zelenina, kterou máte rádi, nebo co je zrovna doma 
(Já jsem použila 500 g růžičkové kapusty, 1/2 máslové dýně, 1/4 cukety, 1/4 květáku a 3 mrkvičky.)
(Dobře by se ale hodila i cibule, paprika…)
  • 1 kokosové mléko v plechovce
  • trocha kokosového oleje nebo ghí
  • sůl
  • (pro milovníky pikantnější chuti se hodí i sojová omáčka a čerstvý zázvor)

Postup:

Očištěné kapustičky dejte na rozpuštěný tuk do předehřáté trouby na 200°C. Přidejte oloupanou dýni nakrájenou na větší kousky, stejně tak i cuketu. Květák rozdělte na větší růžičky. Mrkev nakrájejte na špalíky.
Osolte a promíchejte. Nechte chvíli péct. Pak podlejte kokosovým mlékem a nechte cca 30 minut péct. Ideálně přiklopené víkem v pekáčku, ať se Vám nevypaří všechna šťáva.
Na závěr nechte chvíli péct bez víka pod grilem (nutno hlídat) nebo trochu delší dobu na stejnou teplotu.
(Pro ty, kdo mají rádi pikatnější chuť:
Přidejte v průběhu pečení trochu sojové omáčky (např. Yamato shoyu ze zdravé výživy) a šťávu vymačkanou z čerstvě nastrouhaného kořenu zázvoru (na co nejjemněji).
(Doporučuji si vít rukavice, protože pokud máte exém nebo nějaký škrábanec… Tak je to zážitek velmi intenzivní a delší dobu odeznívající.)
Jako PŘÍLOHU můžete uvařit BASMATI RÝŽI NATURAL.
Nejlepší je ji namočit v mírně slané vodě den předem, přes noc a ráno vodu slít. Dát vařit v čisté osolené vodě v normálním hrnci (cca 45-50 min) a nebo v tlakáči (30 min).
Rýži posypte opraženými slunečnicovými semínky a sezamovým gomasiem.
Můžete také přidat na kostičky nakrájený osmažený UZENÝ TEMPEH.
A čerstvou zeleninu….
…a pěkně si pak pochutnat na lehkém zeleninovém obědě.
DOBROU CHUŤ👌
Jsem máma 3 dětí na mateřské, kreativní improvizátorka v oblasti vaření. Díky změně stravování jsem dokázala vyřešit svůj celoživotní boj s atopickým exémem u sebe i svých dětí. Ukazuji lidem s atopickým exémem a potravinovými intolerancemi cestu k zdravému a hravému zbůsobu stravování, který jim pomůže zlepšit jejich energii a harmonizovat chuťové pohárky i celé tělo a kůži. Můj příběh si přečtěte zde:Můj příběh si přečtěte zde:>>
  • Chcete změnit své stravování k lepšímu?

    Stáhněte si eBook zdarma a vydejte se se mnou na cestu k lepšímu a plnějšímu zdraví!

  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Potkáme se Facebooku