Klíčení

Také se už tolik těšíte na jaro? Radujete se z každé rašící kytičky a vyhlížíte nové mezi spadaným listím?
Milujete pozorování rostlinek, jak raší a pučí…

Tak co třeba si udělat vlastní pozorovatelnu jarního klíčení doma v kuchyni?

Teď na jaře je velmi vhodná doba pro klíčení.
Naklíčená semínka, či luštěniny jsou velmi kvalitním zdrojem všech možných vitamínů, minerálů a
enzymů, které našemu organismu, vyčerpanému po zimě, nesmírně prospějí.

Navíc je klíčení velmi snadné.

Budete potřebovat pouze semínka, či luštěninu, kterou chcete nechat klíčit, vodu a plochou misku (nebo přímo misku na klíčení).

A jaká semínka se dají dobře klíčit?

– loupaná slunečnice (nesmí být ale polámaná jadérka), vojtěška, řepa, Rukola, hořčice, pískavice, dýně (i neloupaná).
Semínka nesmí být samozřejmě pražená, ani jinak upravovaná.

Z luštěnin jsou velmi chutné fazolky mungo, či adzuki, cizrna, čočka (celá!)…

Semínka namočte na 12-24 hodin do vody a nechte nabobtnat. Poté vodu slejte a propláchnete studenou vodou ale aby už neustály ve vodě.
Pokud má krabička víčko nechte drobet pootevřené, ať mohou semínka dýchat.
Pokud víko není, použijte kousek potravinářské fólie, kterou opět necháte trochu větrat.
Dejte na temné chladnější místo cca na 48 hodin.
Každý den ráno a večer semínka propláchněte studenou vodou.
Po 2 dnech dejte semínka na 48 hodin na světlo. Opět proplachujte 2x denně vodou.

Luštěniny klíčí o něco déle, záleží na velikosti.

Nemáte-li tolik času starat se o klíčící semínka, dopřejte si alespoň nastartováná.
To jsou ta, která necháte namočená přes noc, nebo jen 1 den. I tato semínka jsou již plná nové životní energie a obohatí značně Váš jídelníček!

Jsem máma 3 dětí na mateřské, kreativní improvizátorka v oblasti vaření. Díky změně stravování jsem dokázala vyřešit svůj celoživotní boj s atopickým exémem u sebe i svých dětí. Ukazuji lidem s atopickým exémem a potravinovými intolerancemi cestu k zdravému a hravému zbůsobu stravování, který jim pomůže zlepšit jejich energii a harmonizovat chuťové pohárky i celé tělo a kůži. Můj příběh si přečtěte zde:Můj příběh si přečtěte zde:>>
  • Chcete změnit své stravování k lepšímu?

    Stáhněte si eBook zdarma a vydejte se se mnou na cestu k lepšímu a plnějšímu zdraví!

  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Potkáme se Facebooku