Také se už tolik těšíte na jaro? Radujete se z každé rašící kytičky a vyhlížíte nové mezi spadaným listím?
Milujete pozorování rostlinek, jak raší a pučí…
Teď na jaře je velmi vhodná doba pro klíčení.
Naklíčená semínka, či luštěniny jsou velmi kvalitním zdrojem všech možných vitamínů, minerálů a
enzymů, které našemu organismu, vyčerpanému po zimě, nesmírně prospějí.
Navíc je klíčení velmi snadné.
Budete potřebovat pouze semínka, či luštěninu, kterou chcete nechat klíčit, vodu a plochou misku (nebo přímo misku na klíčení).
– loupaná slunečnice (nesmí být ale polámaná jadérka), vojtěška, řepa, Rukola, hořčice, pískavice, dýně (i neloupaná).
Semínka nesmí být samozřejmě pražená, ani jinak upravovaná.
Z luštěnin jsou velmi chutné fazolky mungo, či adzuki, cizrna, čočka (celá!)…
Semínka namočte na 12-24 hodin do vody a nechte nabobtnat. Poté vodu slejte a propláchnete studenou vodou ale aby už neustály ve vodě.
Pokud má krabička víčko nechte drobet pootevřené, ať mohou semínka dýchat.
Pokud víko není, použijte kousek potravinářské fólie, kterou opět necháte trochu větrat.
Dejte na temné chladnější místo cca na 48 hodin.
Každý den ráno a večer semínka propláchněte studenou vodou.
Po 2 dnech dejte semínka na 48 hodin na světlo. Opět proplachujte 2x denně vodou.
Luštěniny klíčí o něco déle, záleží na velikosti.
Nemáte-li tolik času starat se o klíčící semínka, dopřejte si alespoň nastartováná.
To jsou ta, která necháte namočená přes noc, nebo jen 1 den. I tato semínka jsou již plná nové životní energie a obohatí značně Váš jídelníček!