– 150g rýžové polohrubá mouky nebo jemně mletá krupička — – – cítí se blaženě.
– 150g kukuřičné mouky
– 1/2 čajové lžičky soli
– 1/2 prášku do pečiva s vinným kamenem
– 3 vrchovaté polévkové lžíce xylitolu
– špetka mleté vanilky
– 3 žloutky
– cca 50 ml vlažné vody
+ tuk na vymazání a mouka nebo strouhanka na vysypání formy
-mražené borůvky
Na sníh:
– 3 bílky
– 2 polévkové lžíce xylitolu
– špetka soli
Postup:
Dejte všechny sypké suroviny do mísy, přidejte změklý tuk a žloutky z vajec. Rozhnětejte rukama na hodně lepivou drobenku. Nakonec, pokud je těsto hodně drobivé, přidejte vodu a prohnětejte.
Přendejte do tukem vymazané a vysypané formy (hrubší rýžovou moukou nebo kukuřičnou strouhankou). Opatrně prsty rozmačkejte po dně a trochu i do krajů (asi 0,5 – 1 cm do výšky. Pak uhlaďte mokrou lžící, aby se těsto nelepilo. Propíchejte vidličkou a dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů Celsia 10 minut.
Vyndejte borůvky z mrazáku a nechte povolit.
Po 10 minutách, kdy těsto pěkně voní a naskočilo, vyndejte a opatrně, rovnoměrně rozložte borůvky po povrchu koláče. Pak vraťte opět na dalších 10 minut do trouby a pečte.
Bílky, které máte zvlášť, dejte do vyšší nádoby spolu se solí a březovým cukrem. Elektrickým šlehačem vyšlehejte tuhý sníh, který dělá špičky. Ten přendejte do zdobícího ho sáčku. Opatrně naneste na předpečený koláč ve tvaru špiček a dejte péct na cca 10 minut, teplotu snižte na 150 stupňů Celsia. Já jsem na posledních 5 minut změnila normální pečení na horkovzdušnou, aby špičky sněhu chytly rovnoměrně nazlátlou barvu.
Po dopečení nechte pomalu zchladnout v po otevřené troubě. Pak vyndejte. Doporučuji krájet až plně vychladlý koláč. Teplý korpus se může ještě drolit.
Jsem máma 3 dětí na mateřské, kreativní improvizátorka v oblasti vaření. Díky změně stravování jsem dokázala vyřešit svůj celoživotní boj s atopickým exémem u sebe i svých dětí.
Ukazuji lidem s atopickým exémem a potravinovými intolerancemi cestu k zdravému a hravému zbůsobu stravování, který jim pomůže zlepšit jejich energii a harmonizovat chuťové pohárky i celé tělo a kůži.
Můj příběh si přečtěte zde:Můj příběh si přečtěte zde:>>
Vaše osobní údaje (jméno, e-mailová adresa) jsou u mě v bezpečí a budu je na základě vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy.
Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších newsletterů ode mě, které se budou týkat souvisejícího tématu.
Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko ODHLÁSIT v každém zaslaném e-mailu.