V podstatě odjakživa mě baví objevovat nové obzory v kuchyni a při vaření. Baví mě to a mám ráda zdravou a vyváženou stravu. A taky mě baví psaní a focení. 😉
Postupem času jsem zjistila, že mi tenhle způsob vaření a stravování prospívá a chutná více než česká klasika.
Od dětství mám totiž potíže s atopickým ekzémem, alergiemi na všechno možné a astmatem. A zjistila jsem, že stravou se dají tyto potíže zmírnit, zlepšit i vyléčit.
Protože jsme tím, co do sebe přijímáme.
A na té základní hmotné rovině nás to, co jíme ovlivňuje opravdu velmi.
A protože vím, že s ekzémem a různými potravinovými intolerancemi v dnešní době bojuje spousta lidí, kteří hledají cestu, jak žít lepší a kvalitnější život, prostě jak být zdraví, rozhodla jsem se sdílet svůj příběh a své recepty a tipy, jak si poradit v kuchyni, když máte třeba jen malé zkušenosti s vařením nebo s alternativními potravinami.
Jde o to se jen rozhodnout a zkusit to.
Já jsem si našla postupně cestu od makrobiotiky ke svému stylu, který vyhovuje mě i mé rodině. Dvě z mých tří dětí mají bohužel totiž ekzém po mě, takže jsem to prostě potřebovala řešit.
Tím řešením se stalo vyloučení tzv. bílých jedů z našeho jídelníčku (bílé mouky, cukru a mléčných výrobků) a zařazení kvalitních certifikovaných zelených potravin Green Ways, chlorelly a mladého ječmene. V neposlední řadě jsme samozřejmě postupně přišli i na to, které potraviny komu vadí a dočasně je vynechali z našeho jídelníčku.
Atopický ekzém je totiž velmi individuální záležitost a každý to může mít trochu jinak. Ale jsou zde principy, které platí u všech stejně a to je přesně to, o co bych se s vámi chtěla postupně ve svých článcích a receptech podělit.
A co platí u všech stejně je, že je potřeba řešit tento zdravotní problém zevnitř, od jeho vnitřích příčin.
Dobrou zprávou je, že cesta ven z problémů existuje!!!
A já bych vám na této cestě byla ráda světlem naděje a pomocnou rukou, budete-li chtít.