„Jsme tím, co jíme a na co myslíme.“

V tomto starém přísloví je ukryta velká moudrost, protože to, co jíme nás může velmi ovlivnit. Buď směrem k nemoci nebo ke zdraví. Obojí je v naší moci ovlivnit, záleží pouze na našem rozhodnutí, na naší vědomé volbě.

Já jsem se rozhodla pro cestu ke zdraví. Proto jsem z naší kuchyně natrvalo vyřadila bílou pšeničnou mouku, cukr a mléčné výrobky z kravského mléka. Velmi jsem také omezila naši konzumaci lepku.

A k tomu bych ráda inspirovala i Vás.

Proč?

Protože už od dětství trpím atopickým ekzémem, alergiemi a astmatem a tyto sklony po mě bohužel zdědily i mé děti. Všimla jsem si však už dávno, že to, co jím může stav mé kůže velmi ovlivnit, ať už k horšímu nebo k lepšímu.

Tyto „bílé jedy“, jak se někdy těmto potravinám říká, totiž narušují správnou funkci střevního mikrobiomu a způsobují vznik zánětu. Zároveň způsobují překyselení organismu, kde se pak daří různým „breberkám“ jako jsou třeba plísně a kvasinky…

To, co se děje dlouhodobě ve střevě, se pak logicky někde projeví – i zánětem na kůži = atopickým ekzémem. To už je ale pouze špička ledovce.

Pokud nevyřešíme příčinu zánětu zevnitř, hasit požár na povrchu pomocí různých mastiček, krémů a kortikoidů, nikdy dlouhodobě nepomůže a situaci nevyřeší.

Ale aby to nebylo jen o vyřazování…

Ve stravě dostáváme do těla živiny důležité pro správné fungování našeho těla. Proto je potřeba hledat   kvalitní zdroje vitamínů, minerálů, enzymů… ideálně z přírodních zdrojů. Naše matka Země je totiž nesmírně moudrá a šetrná a ničím zbůhdarma neplýtvá, proto je v přírodních produtech všeho tak akorát, jinak by to nefungovalo. A proto si naše tělo umí vzít z kvalitních přírodních surovin mnohem více, než třeba ze synteticky vyráběných izolovaných vitamínů z lékárny.

Proto jsem do našeho jídelníčku zařadila zelené superpotraviny, mladý zelený ječmen a řasu chlorellu.

Proč zrovna zelené potraviny?

Chlorella

Protože chlorella, pokud je tedy správně pěstovaná a je čistá, má schopnost vyčistit střevo od různých toxických látek (jako jsou např. těžké kovy, chemické látky…) navázat je na sebe a odvést je z těla pryč.

(Ještě jednou zdůrazňuji, že to umí ale opravdu jen kvalitní a čistá chlorella, která má pečlivě hlídané standardy kvality.)

Zároveň chlorella obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a dalších prvků, jak např. vitamíny D (velmi důležitý pro správnou funkci imunitního systému), E, K, A, B, vápník, železo, hořčík… Takže do svého těla zároveň dostanu i kvalitní porci důležitých prvků v tom správném poměru, díky němuž si z toho mé tělo vezme maximum.

Zelený ječmen

Šťáva z mladého ječmene pak obsahuje spoustu živých enzymů a antioxidantů, opět v tom správném poměru, který je pro tělo maximálně využitelný.

Velmi důležitou složkou, jak u ječmene, tak u chlorelly, je také chlorofyl. Toto zelené barvivo, obsahuje látku „saponarin“, která působí protizánětlivě. Proto mohou zelené potraviny, a je to i vědecky dokázané, pomáhat léčit různé záněty v těle, jak uvnitř, tak zvnějšku. Zároveň vyrovnávají PH v těle zpět k zásaditému.

No a jak to souvisí s atopickým ekzémem?

To už je vám asi jasné. 😉

Tím, že vyřadíme cukr, mléko a bílou mouku, snížíme překyselení organismu, permanentní zánět střevní sliznice. Ta se díky tomu může začít postupně uzdravovat a tím i naše kůže.

A pokud tento očistný a hojivý proces podpoříme ještě zelenými potravinami, máme v rukou dokonalý nástroj, jak dosáhnout vytouženého cíle…. ZDRAVÍ!

 

 

 

 

 

 

 

Jsem máma 3 dětí na mateřské, kreativní improvizátorka v oblasti vaření. Díky změně stravování jsem dokázala vyřešit svůj celoživotní boj s atopickým exémem u sebe i svých dětí. Ukazuji lidem s atopickým exémem a potravinovými intolerancemi cestu k zdravému a hravému zbůsobu stravování, který jim pomůže zlepšit jejich energii a harmonizovat chuťové pohárky i celé tělo a kůži. Můj příběh si přečtěte zde:Můj příběh si přečtěte zde:>>
  • Chcete změnit své stravování k lepšímu?

    Stáhněte si eBook zdarma a vydejte se se mnou na cestu k lepšímu a plnějšímu zdraví!

  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Potkáme se Facebooku